Küresel pamuk üretiminde gerileme bekleniyor
Posted by Admin 05 Aralık 2012
CENEVRE-Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC) en son açıklamasında global pamuk üretiminin düşük pamuk fiyatları nedenli ve rekabet ürünlerinin (tahıl, soya fasulyesi vs.) artan çekiciliği ile 2013-14 yılında pamuk üretiminin 23.2 milyon ton ile yaklaşık % 11 oranında azalacağını açıkladı. Hindistan’da üretimin biraz aşağı gelmesi tahmin edilirken, özellikle ABD ve Türkiye’de belirgin düşüş bekleniyor. Kısa vadeli küresel pamuk piyasalarında tedarik ve kullanım projeksiyonlarına ilişkin belirsizlik kaynağı olarak Çin politikaları gösterilmekte.
Çin hükümeti rezervlerine yerli ve yabancı pamuk satın alarak son 14 ay içinde 7 milyon ton ulusal rezerv biriktirdi. Bu ulusal rezerv olasılıkla; Mart 2013 sonuna kadar büyümeye devam edeceği ancak bu noktadan sonra nasıl yönetileceği bilinmemekte.
Uluslararası pamuk fiyatları şu ana kadar Çin politikaları tarafından stabilize olmakta, ancak bu politikalarında değişiklik ters sonuçlar doğurabilir.
http://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2278868&language=en
Bertan Balçık said
Öncelikle iç piyasaya bakacak olursak, Türkiyede pamuk piyasası diye bir şey kalmadı. Piyasa tam 18 aydır iplikçinin kontrolü altında. Onlar da acımasızca fiyatları dünya fiyatlarının altında baskılayıp, istedikleri fiyattan mal alıyorlar. Bilinçsiz çırçır işletmecileri ve ağır maliyetler altında ezilen çaresiz üreticinin durumu da iplikçilerin ekmeğine yağ sürüyor.
Dünya piyasalarında ise ABD hakimiyeti devam ediyor. Çin pamuk alımını durdursa ne gam ne keder var ABD li üretici için. Çünkü destekleme mekanizması giriyor hemen devreye ve zararları telafi ediliyor.
Global ve yerli ayak oyunlarını bir tarafa bırakacak olursak bence pamuk fiyatlarının yukarı yönlü toparlanması ve saglıklı bir seviyede kalması için kesinlikle dünyada genelinde pamuk üretiminin azalması, tüketimin de artması gerekiyor.
Murat Küçük said
Bence iç iç piyasadaki tutarsızlık çırçırcılardan oluşuyor.çiftçi makinalı hasata geçtiği için malını direk olarak çırçırcıya veriyor ve emanete bırakıyor.bununla beraber tutarsızlıklar başlıyor.sanki deyim yerindeyse babaların mallarıymış gibi çırçırcılarda malları iplikçilere resmen peşkeş çekiyor.tabii bununla beraber malı ayağına kadar gelen iplikçide borsa oluşturmayıp kulağının üstüne yatıyor.yani üzülen yine çiftçi oluyor.çırçırcıların bu konudaki ifadeside şu sözlerden ibaret.
1:depo sıkıntısı var
2:sigortası yekün tutuyor
3:yangın vb afetler olabilir
deyip bu konu herzaman kapatılıyor.
bir başka konuda ürüne destek politikası.bildiğim kadarıyla avrupa birliği uyum yasalarınca imza altına alınan ürüne destek maddeleri var.şu an çiftçiye verilen destek devlet bütçesinin 0.04 veya 0.06 oranlarında.avrupa birliği uyum yasalarınca devlet bütçesinin yüzde 1’i verilmesi gerekiyormuş.bu konuda bir bilgisi olan varsa lütfen açıklasın.
Gold Price said
Ülkemizde pamuk üretiminin gerilemesindeki temel nedenlerden biri, artan maliyetlere karşılık pamuk fiyatlarının cari olarak aynı seviyelerde kalmasına rağmen fiyatların reel olarak gerilemesidir.
Eksim Mar Aydınlıoglu said
MURAT BEY
GELİN SİZE CIRCIR VERIM BIR CALIŞTIRINDA BAKALIM SUC CIRCIRCIDAMI emanet eskıdendı sımdı cıftcının bır tanesı bıle emanet mal bırakmıyor ne var yok gıdıyor alıyoruz gun hukmune dıyelımkı balya 2700tl 40 rd 1200 aldık balya yallah dıyor 2500 cekdımı gel sen ısın ıcınden cık. fıyat sabıt olsa bende kurtaracağı sekılde alırım ona gore satarım tabıkı karsız iş yapacakda halımız yok sonucda su an bana gore en ıyı ıplıkcı kazanıyor
Oğuzhan Dural said
valla kardeşim. ha çırçırcı ha komüsyoncu şu an ikisi eşit.ama çiftçiyle muhattap olan çırçırcı olduğu için suçlu görünüyor.arada pastayı iplikçi yiyor.onuda tanıyan yok
Mehmet TEKKILIC said
Ben iplikçilerinde iyi para kazandıklarını sanmıyorum.ne iplikçi nede Türk kumaş üreticileri maalesef,para kazanamıyorlar.
Ayrıca iplik ithalatının önünün açılması tekstildeki işçilik maaliyetinin tekstili kaldırmayacak durumda olması herkesi sıkıtıya sokuyor.
Çiftçi artık büyük makinalarla pamugu toplamalı çirçircı otomasyonla işçiliksiz işini yapmalı iplikçi ve kumaşçılar daha büyük ve modern
otomasyonlarla işlerini yürütmez iseler standart markasız üreticilerin para kazanmaları imkansız hale geldi.
Anlayacagınız parayı markalar kazanıyor arkadaşlar..
Saygılarımla
Mehmet TEKKILIC