Tekstil Lif ürünler giriş uygulamaları hakkında !
Posted by Alıntıdır 27 Şubat 2013
İpek, yapağı, yün, pamuk, dokumaya elverişli diğer bitkisel lifler, halıların da arasında yer aldığı, Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63. fasılları kapsamındaki tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş işlemleri 12 yetkili gümrük kapısından yapılacak. -Pamuk, pamuk ipliği, yün ve yapağının, sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen yün iplik, tabii elyaf, suni sentetik elyaf ve ipliklerin, en az 500 işçi istihdam eden ve ödenmiş sermayesi 2 milyon TL olan şirketler için sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş işlemleri geldiği yetkili gümrük idaresi tarafından gerçekleştirilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63. fasılları kapsamındaki tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlüklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlandı. Söz konusu fasıllar, ipek; yapağı ve yün; pamuk; dokumaya elverişli diğer bitkisel lifler; sentetik ve suni filamentler; şeritler ve benzeri sentetik ve suni dokumaya elverişli maddeler; sentetik ve suni devamsız lifler; örme mensucat; örme giyim elyaf ve aksesuar; örülmemiş giyim eşyası ve aksesuar; halılar ve diğer dokumaya elverişli madenlerden yer kaplamalar; vatka, keçe, dokunmamış mensucat gibi ürünleri kapsıyor. Buna göre söz konusu tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı 12 yetkili gümrük müdürlüğü şöyle olacak:
“Halkalı, Atatürk Havalimanı Kargo, Gemlik, Mersin, İzmir, Denizli, Ankara, Kayseri, Gaziantep, İskenderun Gümrük Müdürlüğü, Trakya ve Avrupa Serbest Bölge Gümrük Müdürlükleri.”
-HALI VE PASPAS BENZERİ EŞYALARIN SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ İŞLEMLERİ ISPARTA GÜMRÜĞÜNDEN YAPILACAK-
Sözkonusu tekstil eşyasından, Gümrük Genel Tebliği’nin 3. maddesinde belirtilen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) dışındaki halı ve paspas benzeri eşyaların serbest dolaşıma giriş işlemleri Isparta Gümrük Müdürlüğü’nden de yapılabilecek. Söz konusu eşyanın hızlı kargo ile gelmesi kaydıyla serbest dolaşıma giriş işlemleri Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden gerçekleştirilecek. Ancak pamuk, pamuk ipliği, yün ve yapağının, sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen yün iplik, tabii elyaf, suni sentetik elyaf ve ipliklerin, en az 500 işçi istihdam eden ve ödenmiş sermayesi 2 milyon TL olan şirketler için sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş işlemleri geldiği yetkili gümrük idaresi tarafından gerçekleştirilecek. Serbest dolaşıma giriş işlemlerinin geldiği yetkili gümrük tarafından yapılacağı diğer girişler şöyle olacak:
“Geçici ithalat rejimi kapsamında yurda getirilmekle birlikte, serbest dolaşıma sokulmak istenen tekstil eşyasının, ihraç edilen ve geri gelen eşya statüsündeki tekstil eşyasının, konfeksiyonda kullanılması mümkün olmayan 59.06 tarife pozisyonunda yer alan kord bezi üzerine kauçuk kaplanmış mensucatın, otomotiv imalatında ve montajında kullanılan parçalarla birlikte aynı özet beyan ile gelen bu kapsamdaki eşyanın, sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen her çeşit döküntülerin, kırpıntıların serbest dolaşıma giriş işlemleri.”
-HAVAYOLU VEYA POSTA İLE GELEN EŞYA-
Hava yolu ile getirilen veya posta yolu ve yolcu beraberinde gelen miktar ve kullanım alanı itibariyle ticari nitelik arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri ise eşyanın geldiği gümrük idaresi tarafından yapılabilecek. Kimyasal madde emdirilmemiş kulak çubukları, sigara filtresi, poliesterler, akrilik veya modakrilik, viskoz ipeğinden olanlar ve dokumaya elverişli diğer maddelerin de arasında yer aldığı “Tebliğ kapsamı dışında olan tekstil eşyaları listesinde” yer alan eşyalar bu Tebliğ kapsamı dışında olacak.
-KARAYOLUYLA AYNI ARAÇTA GELEN EŞYA-
Karayoluyla aynı araçta gelen eşyanın bir kısmının tekstil eşyası diğer kısmının başka eşya olması durumunda, araç yükü eşyanın tamamı yetkili gümrük müdürlükleri tarafından sonuçlandırılacak.
Bir kara hudut kapısına gelen ve bu Tebliğ kapsamı eşyayı taşıyan taşıt aracı sadece 12 yetkili gümrük müdürlüğünce sevk edilecek. Ancak, bir serbest bölgeye boşaltılmak istenen tekstil eşyası için bu hüküm uygulanmayacak.
-TEKSTİL EŞYASINDA İHTİSAS UYGULAMASI-
Dahilde işleme izni kapsamında ithali yapılacak tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ile ilgili olarak, bu Tebliğ ve bu Tebliğde belirtilen istisnai durumlar dışında kalan durumlarda; üçüncü ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri (kimyevi ve yardımcı maddeler hariç) ithalatının tekstil ihtisas gümrüğü uygulaması çerçevesinde yetkili gümrük müdürlüklerinden, A.TR Belgesi ile tevsik edilmek kaydıyla serbest dolaşımdaki tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden yapılması gerekecek. Ayrıca tüm gümrük müdürlüklerinden yapılacak işlemler arasında şunlar da yer alacak:
“EUR.1 Belgesi ile tevsik edilmek kaydıyla EFTA ülkeleri ve Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden, Serbest bölgeye ihraç edilmiş olan Türk menşeli tekstil ve konfeksiyon ana maddelerinin Türkiye Gümrük Bölgesi’ne ithalatının serbest bölge gümrük müdürlüklerinden, Onaylanmış Kişi Statüsüne sahip firmaların tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden yapılması gerekecek.”
-ÖZEL VE ZORUNLU DURUMLAR-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü bu Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkan özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkili olacak. Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
ANKARA (ANKA) – (HGS/OE)
www. haberx. com/ipek_yun_pamuk_gibi_tekstil_esyasinin_serbest_dolasima_giris_islemleri_12_gumruk_kapisinda_yapilacak%2817,n,11237711,179%29.aspx
Admin said
BAZI TEKSTİL EŞYASININ SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE YETKİLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ BELİRLENDİ
Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63 üncü (50 ve 63 dâhil)
fasılları kapsamındaki tekstil eşyasının serbest dolaşıma giriş
işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlükleri belirlendi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bugünkü Resmi Gazetede yer alan
kararına göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63 üncü (50 ve
63 dâhil) fasılları kapsamındaki tekstil eşyasının serbest dolaşıma
giriş işlemleri, Halkalı Gümrük Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı Kargo
Gümrük Müdürlüğü, Gemlik Gümrük Müdürlüğü, Mersin Gümrük Müdürlüğü,
İzmir Gümrük Müdürlüğü, Denizli Gümrük Müdürlüğü, Ankara Gümrük
Müdürlüğü, Kayseri Gümrük Müdürlüğü, Gaziantep Gümrük Müdürlüğü,
İskenderun Gümrük Müdürlüğü, Trakya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü
ve Avrupa Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğünden yapılacak.
Belirtilen tekstil eşyasından, 27/7/2012 tarihli ve 28366 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri Seri
No: 93)’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen GTİP’ler
dışındaki halı ve paspas benzeri eşyaların serbest dolaşıma giriş
işlemleri Isparta Gümrük Müdürlüğünden de yapılabilecek.
Söz konusu eşyanın hızlı kargo ile gelmesi kaydıyla serbest
dolaşıma giriş işlemleri Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğünden
yapılacak.
Ancak, Pamuk, pamuk ipliği, yün ve yapağının, Sanayiciler
tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen yün iplik,
tabii elyaf, suni sentetik elyaf ve ipliklerin, En az 500 işçi
istihdam eden ve ödenmiş sermayesi 2.000.000 (iki milyon) TL olan
şirketler için sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen tekstil
eşyasının, Geçici ithalat rejimi kapsamında yurda getirilmekle
birlikte, serbest dolaşıma sokulmak istenen tekstil eşyasının, İhraç
edilen ve geri gelen eşya statüsündeki tekstil eşyasının,
Konfeksiyonda kullanılması mümkün olmayan 59.06 tarife pozisyonunda
yer alan kord bezi üzerine kauçuk kaplanmış mensucatın, Otomotiv
imalatında ve montajında kullanılan parçalarla birlikte aynı özet
beyan ile gelen bu kapsamdaki eşyanın, Sanayiciler tarafından hammadde
olarak kullanılmak kaydıyla getirilen her çeşit döküntülerin,
kırpıntıların, serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği yetkili
gümrük idaresince gerçekleştirilecek.
Hava yolu ile getirilen veya posta yolu ve yolcu beraberinde gelen
miktar ve kullanım alanı itibariyle ticari nitelik arz etmeyen eşyanın
serbest dolaşıma giriş işlemleri ise eşyanın geldiği gümrük idaresi
tarafından yapılabilecek.
Bir kara hudut kapısına gelen ve bu Tebliğ kapsamı eşyayı taşıyan
taşıt aracı sadece 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen
gümrük müdürlüklerine sevk edilir. Ancak, bir serbest bölgeye
boşaltılmak istenen tekstil eşyası için bu hüküm uygulanmayacak.
Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
(Foreks)