Cotton Expert

Türkiye İçin Pamuk Zamanı !

  • Bayrak
    Bayrak
               
  •  

    Türkiye Pamuk Üretim-Tüketim
    2020/21 Mil/Ton Mil/Balya
    Üretim 0.610 2.800
    Tüketim    1.524 7.000
    İthalat 0.958 4.400
    İhracat 0.098 0.45
    Bitiş Stok 0.548 2.516
    Ekim Alanı 350 HA

          USDA Aralık  2020/21 Tahmin

  •                                        
    2020-21 sezonu kütlü pamuk destekleme primi 1.10 Kg/Krş

  • Uyarı !
    Sitede yayınlanan Emtia Fiyat ve Grafik verileri, bilgilendirme amaçlı olup kesinliği bulunmamaktadır !


  • E-Posta gönder
  • En Son Twitt.

Pamuk ticaretinde asırlık yöntem: Korbey Sistemi!

Posted by Alıntıdır 07 Kasım 2016

korbey-salonuPamuk ticaretinde 1921 yılından beri “Korbey” sistemi kullanılıyor. Korbey sisteminde alıcı, satıcı ve aracılar pazarlık ediyor; yazıcı ise konuşulanları kayda geçiyor. Korbey sistemi 20. yüz yılın başlarında Avrupa’da kullanılan bir sistem olup 1921 yılında İzmir Borsası’nda pamuk ticaretinde kullanılmaya başlanmıştır.

95 yıldır İzmir Borsası’nda pamuk alım satımında korbey sistemi kullanılıyor. Korbey sisteminde, küçük amfiye benzeyen bir salonda alıcı, satıcı ve aracılar karşılıklı oturarak yüksek sesle pazarlık edip, ürün fiyatı belirliyorlar. Ortada bulunan bir yazıcı ise söylenenleri yazarak kayıt tutuyor.

Fiyatlar Burada Belirleniyor

Müzayede usulü korbey sisteminde; çek, senet gibi belgeler kullanılmadan sözlerle teminat veriliyor. Burada alış veriş tamamlanamasa bile fiyatlar açıklanmış oluyor ve pamuk piyasası bu fiyatlar üzerinden şekilleniyor. Dünyada korbey sistemini Türkiye ile Liverpool Borsası’nın kullandığı, lakin Liverpool Borsası’nın da yakın zamanda teknolojik ortama geçtiği belirtiliyor. İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu’nda (İZBEP) ise teknolojik sistem ve korbeyi birlikte kullanmak için çalışmalar yapıldığı bildiriliyor. Korbeyden vazgeçilemiyor. İZBEP’te elektronik ürün senedi oluşturulduğu ve borsada lisanslı depolarda tutulan pamuk için oluşturulan bu senetlerin işlem göreceği vurgulanıyor.

Korbey sisteminde pamuk için her gün 12.20 ile 12.30 arasında işlem yapılıyor. Borsanın da korbey ile aynı saatlerde işlem göreceği belirtiliyor. Buna ek olarak İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu’nda işlem gören senetlerin Borsa İstanbul Vadeli İşlem Piyasası’nda da işlem görebilmesi için görüşmelerin devam ettiği bildiriliyor.

bankaciyim.net/haber/6029/pamuk-ticaretinde-asirlik-yontem-korbey-sistemi.html

Yorum